tro, hopp och kärlek

Hon fann inte en ny man i tv. Jennie Wall, präst i Danderyds församling, är glad att hon var med i “Tro, hopp och kärlek”.
– Det fick mig att öppna upp för kärleken.

– VANSINNIGT, säger prästen Jennie Wall om sin medverkan i tv-programmet ”Tro, hopp och kärlek” och skrattar stort.

Enligt SVT får ”fyra kärlekskranka själasörjare hjälp med att hitta den stora kärleken” i programmen.

– Det var inget enkelt val att våga kasta mig ut i det här äventyret. Men jag såg det som en övning i att få reflektera över relationer och jag ångrar ingenting, säger Jennie Wall.

Nu blev det inte kärlek för Jennie under programserien. Hon valde att inte fortsätta att träffa någon av de tre killar som hon dejtat under programserien.
– Jag trodde inte att jag skulle dejta i tv för att hitta någon att gifta mig med. Istället ville jag utmana mig i att våga öppna upp för möjligheten till kärlek. Att vara med var också ett sätt att komma utanför min vanliga sfär. De killar jag träffade rör sig inte i samma sammanhang som jag.

Jennie Wall sökte inte själv till program­met utan blev kontaktad av produktions-bolaget. Efter många möten med dem, mycken vånda och samtal med familj, vänner och kollegor bestämde hon sig till slut för att tacka ja.
– Sören Kirkegaard sa ”Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv”, säger Jennie Wall och ler.

Inspelningsperioden i våras var intensiv. Hon beskriver det som att gå in i en bubbla och teamet blev som en liten familj. Under några veckor träffade hon Fredrik, Björn och David. Hur det gick har Jennie fått hålla hemligt sedan dess, eftersom det visades på tv först flera månader senare.
– Efter varje program har jag fått sms och glada tillrop från kompisar. Jag har ändå märkt att de inte riktigt vågat säga vad de tycker om de olika dejterna eftersom de inte visste om jag skulle komma att välja någon av männen.

Vad såg du, när vi såg dig gå på en dejt på tv?
– Jag såg två kameramän, en inslagspro­ducent och en ljudkille. Det är ett tv-team runt en hela tiden men samtidigt är det ett autentiskt möte mitt i den här vrickade situationen. Och trots alla märkliga förutsättningar så har det ju faktiskt uppstått kärlek i sådana här program, konstaterar Jennie Wall.

Till en början brottades hon med en känsla av obalans, att hon dejtade flera på en gång och hade makten att välja.
– Det var först när jag insåg att männen har precis samma möjlighet att säga nej till mig som jag har och att de också är fria att dejta andra som det kändes okej.

Hon säger att programmet berättar en saga, även om den bygger på sanningen, och att tittarna bara får se en noga utvald del av allt som hände.

Vad var roligast?
– Att få kliva in i en helt annan värld som man inte vet något om och bara få åka med. Och att vi haft så kul i tv-teamet.

Vad var läskigast?
– Att släppa kontrollen och våga känna tillit.

Är det något du hade velat göra annorlunda?
– Jag tycker att jag kunde ha utmanat mig lite mer i dejtingsituationerna. Jag har mest ätit lunch och fikat, saker som jag skulle ha gjort på en vanlig dejt utanför tv också.

Jennie Wall har två barn, 5 och 8 år gamla, som bor varannan vecka hemma hos Jennie respektive hemma hos sin pappa.
– De vet att jag är med på tv och jag har förklarat att det är ett program som handlar om kärlek och om kyrkan, säger Jennie.

Hon tycker att ”Tro, hopp och kärlek” är ett forum där Svenska kyrkan syns på ett bra sätt.

Är du med som Jennie, eller som prästen Jennie?
– Kanske tippar det över till yrkesperso­nen Jennie eftersom programmet går ut på att dejta en präst och vi pratar mycket om tro. Men jag vill vara både präst och människa.

Hon säger att hon även lärt sig mycket av att prata om sin tro på tv. Som när hon beskrev sin gudsbild med många ord och inslagsproducenten sa ”Det där var jättebra, säg det nu med en mening”.
– Det har lärt mig att hitta det viktigaste i det jag säger, säger Jennie Wall.

Så hur ser din gudsbild ut med en mening?
– För mig är Gud fundamentet för hela tillvaron och Gud är överallt här och nu – inte något som var förut eller kommer att komma.

Det finns de som tycker att präster inte ska vara med i den här typen av program, men Jennie Wall har inte personligen mött någon ilska eller hat även om hon sett en del arga trådar på olika sociala medier.
– Jag har fått övervägande positiv respons och människor är så engagerade. När jag höll i en vigsel för en tid sen så sa brudens mamma ”Jag hoppas verkligen att du träffar någon”. Människan vill kärlek.

Jennie Wall har hela tiden varit tydlig med att hon gick in i ”Tro, hopp och kärlek” med tanken att det skulle vara en långsam process.
– Jag har varit gift och gått in med alla förhoppningar om vad en kärnfamilj kan vara. Det var jättetufft när det gick sönder, men livet börjar om.

Vad innebär familj för dig?
– Hör man ordet familj är det lätt att tänka på någon form av kärnfamilj. Men jag har ett ganska vitt familjebegrepp. Familj för mig handlar inte bara om blodsband och genetik, utan om nära relationer, lojalitet och vilka som ställer upp för varandra. Jag och mina barn umgås till exempel mycket med en annan familj – mina barn är övertygade om att de är deras kusiner eftersom vi är så nära, säger Jennie och fortsätter:

– När vi pratar familj i kyrkan så handlar det om mänsklighet. Vi är alla familj i tron och familj i församlingen

TEXT: MIA SJÖSTRÖM
BILD: ELLIOT ELLIOT