sommarutflykter

Sommaren är en härlig tid att upptäcka och resa i Sverige. Följ med på våra utflykter i Stockholm med omnejd. Till Ulriksdals slott åker du kollektivt eller med egen bil. De övriga tre resorna är “paketresor” med buss. Längst ner på sidan finns uppgifter om anmälan, vad som ingår i bussresorna och annat som är bra att veta.

Ulriksdals slott
Guidad visning med lunch på trädgårdscaféet. Åk kollektivt med t-bana till Bergshamra och SL-buss till Ulriksdals slott.
Tid: onsdag 25 juli. Start 11.45 vid huvudentrén.
Anmälan: Estelle Wiesel, 070-600 08 93 eller estelle.wiesel@svenskakyrkan.se
Kostnad: 120 kr för guidad tur och lunch.

Lövstabruk
En gång i tiden var Lövstabruk i Uppland Sveriges största järnbruk. Idag är det ett av landets bäst bevarade 1700-talssamhällen. 1643 köptes bruket av vallonen Louis de Geer. Familjen de Geer ägde bruket i tretton generationer fram till 1986, då Stiftelsen Leufsta övertog Lövsta bruk.”Jag vågar säga att min kära mor ingenting sett av Sverige om hon inte ser Lövsta” skrev Gustav III vid sitt besök 1768.

Vi inleder vårt besök med en kort busstur med guide som berättar om bruket och byggnaderna. Efter lunch på Leufstabruks wärdshus går vi på visning av herrgården med salonger, matsal, bibliotek och det gamla köket.  Vi avslutar med besök i brukskyrkan med den världsberömda Cahmanorgeln (byggd under 1700-talet av Johan Niclas Cahman).
Tid: Onsdag 1 augusti
Avfärd: 9.30 Eneby torg, 9.45 Danderyds kyrkas parkering samt 10.00 Myrans Livs, Mörby.
Åter i Danderyd: 18.30.
Kostnad:  500 kr.

Lida idrottskyrka och Sturehovs slott
Lida idrottskyrka är belägen i Lida friluftsområde på en sluttning ned mot sjön Getaren. Kyrkan, som ritades av arkitekten Ebbe Lidemark och invigdes 1957, drevs ursprungligen av Friluftsfolkets Gudstjänstkommitté i samarbete med Botkyrka församling, men ägs i dag helt av församlingen. Efter besöket i kyrkan äter vi lunch på Lida värdshus. Resan går sedan vidare med en guidad visning av Sturehovs slott nära Mälaren i Botkyrka. Nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes på 1780-talet i gustaviansk stil för friherre Johan Liljencrantz (Gustav III:s ”finansminister”) efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz. Kring huvudanläggningen finns flera välbevarade ekonomibyggnader, uthus, ladugårdar och stallbyggnader. Idag används Sturehov av Stockholms stad för representation.

Besöket avslutas med kaffebuffé i slottet. Därefter finns tid för egen vandring i parken, då det också är möjligt att besöka Sturehofs krukmakeri och sommarens utställning med blommande fuchsior.
Tid: Onsdag 8 augusti
Avfärd: 9.30 Eneby torg, 9.45 Danderyds kyrkas parkering samt 10.00 Myrans Livs, Mörby.
Åter i Danderyd: 17.15
Kostnad: 400 kr.

Konsthallen Artipelag
Artipelag är inte bara en mötesplats för spännande konst, vacker natur och god mat. Huset är storleksmässigt i nivå med de största av Sveriges statliga museer och institutioner. Arkitekten Johan Nyrén har lyckats skapa en naturnära byggnad varsamt placerad på Hålludden bland tallar och klippor vid Baggensfjärden. Konsthallen invigdes 2012. Namnet Artipelag är en fusion av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård).

Vi börjar vårt besök med att äta lunch i Artipelags restaurang. Därefter guidas vi genom byggnaden och får höra om hela resan från nyfödd idé till nutid (konsthallens utställningar ingår ej). Efter visningen har vi också möjlighet att gå på egen hand, besöka designbutiken och vandra i parken med den vackra utsikten mot fjärden. Konsthallen Artipelag är tillgängligt för rullstolsburna och besökare med rollator.
Tid: Onsdag 15 augusti
Åter i Danderyd: 16.00.
Kostnad: 300 kr.

Fakta om utflykterna 1–15 augusti:
I priserna ingår bussresa (toalett ombord), kaffe, lunch, guidad visning och förfriskning. Vi besöker också äldre miljöer där bekvämligheter som hiss saknas.

Anmälan bussutflykter:
Välkommen att anmäla dig på 08-568 957 10, måndag–torsdag 9.00–12.00 och 13.00–15.00. Meddela namn, adress, telefon, eventuellt önskemål om specialkost och var du kliver på bussen. När du har anmält dig skickar vi en faktura som ska betalas innan resan. Ingen kontantbetalning. Anmälan är bindande.