Ny handbok

I maj får Svenska kyrkan en ny kyrkohandbok. Här finns böner, texter, liturgiska sånger och ordningar för gudstjänster, dop, vigsel, begravningar med mera.

Kristin Molander, präst i Danderyd – vad är nytt?
– Den innehåller fler bibeltexter, fler böner, mer varierad musik. Man kan välja fler delar inom gudstjänstens helhet.

Varför behövs en ny kyrkohandbok?
– Det handlar främst om att vårt sätt att uttrycka oss förändras hela tiden. Språket, musiken och tilltalet. Själva sakinnehållet, teologin, och delarna i nya handboken är däremot desamma som tidigare. Det är formerna som förändras. Den senaste handboken kom 1986 och den ersatte den från 1941.

Vad har blivit bättre?
– Balansen mellan tradition och förändring. Nu kan man få en bredare förståelse och känsla av Gud och kan välja mellan den klassiska kyrkomusiken och nykomponerad musik. Gudstjänster firas i så olika lokaler – det som känns helt rätt i en katedral kan bli märkligt i en landsortskyrka. Nya handboken ger möjlighet att anpassa formerna efter vilka som möts var.