Jesus stod upp!

Jesus stod upp för alla människors lika värde inför Gud. Han var kritisk till rådande maktordningar som skapade ojämlikhet och satte sig upp mot traditioner och lagar som gjorde att människor behandlades olika.

Som i berättelsen om kvinnan som begått äktenskapsbrott och enligt lagen ska stenas. Henne tar Jesus i försvar och säger den av er som är fri från synd skall kasta första stenen.

Eller när Jesus hungriga lärjungar blev kritiserade när de drog av vete från fältet de gick förbi på sabbaten, för på vilodagen fick ingen arbeta. Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten, sa Jesus då.

Alla jämlika
Paulus skriver i Bibeln: Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Det betyder att vi alla är jämlika och lika viktiga, och det är en värdering som hela vårt samhälle bygger på.

De senaste månaderna har vi genom #metoo fått höra om tusentals sexuella övergrepp, kränkningar och brist på respekt. Det är en viktig väckarklocka för oss alla och kyrkan är på inga sätt undantagen från problemen. Det måste råda absolut nolltolerans mot sexuella övergrepp och maktutövande som förminskar också i Svenska kyrkan och det är något vi ständigt behöver arbeta med.

Den första ska bli sist
För mig är Jesus en stor förebild och inspiratör. Han vågade vända upp och ner på maktstrukturer och sa saker som att så skall de sista bli först och de första sist och att man behöver vara som ett barn för att komma till himmelriket. Jesus kunde vara besvärlig, ifrågasatte och sa emot, och han umgicks med utstötta, fattiga och sjuka.

Ett mått på hur gott ett samhälle är att leva i visar sig ofta i hur man behandlar de som är mest utsatta. Därför är det så viktigt att inte makt och girighet får styra oss och att vi inser att vi behöver vara ödmjuka och generösa.

Staffan Hellgren, kyrkoherde