Barnens kyrka

Här kan man ha det lugnt och skönt och koppla av. Man kan också använda rummet till att dansa, läsa läxor och se på film, menar Axel, Filippa och Lowe när de funderar över vad man skulle kunna använda en kyrka till.

Några gånger om året, när Diskantkören eller Gosskören har konsert, är Filippa, 12, Lowe, 13, och Axel, 11, i Danderyds kyrka – och på skolavslutningarna. I Petruskyrkan är de oftare, för där övar de med sina körer varje vecka.
– Petruskyrkan är lite mysigare, men den här är finare, säger Filippa när vi ses för intervjun i Danderyds kyrka.
– Det är lite mer högtidligt här i Danderyds kyrka, för här har vi våra konserter, tycker Lowe.

De uppskattar att det är lugnt och tyst i kyrkan, särskilt jämfört med skolan.

Vad har man kyrkan till?
– Gud, säger Filippa.
– Man ber, har kyrkomusik och lyssnar på vad prästen har att säga, säger Axel.
– Det är en plats där man kan koppla av lite och vara sig själv, säger Lowe.

Är det något man inte kan göra i en kyrka?
– Jag tycker inte att man ska få röka eller skrika, för det är en helig plats, säger Filippa.
– Vår körledare Kerstin säger att man inte ska springa i en kyrka, fast det kan hända, säger Lowe.
– Och man ska inte bråka, för tro handlar om att man ska vara snäll mot andra människor, säger Axel.

Vad skulle man kunna göra i en kyrka – om ni fick bestämma?
– Det skulle finnas läxhjälp så att barn kunde komma och få hjälp efter skolan, säger Filippa.
– Jag hade byggt ett rum med bio i kyrkan, så att de som inte kan se på film hemma kan komma och titta. Och det skulle ordnas aktiviteter så att den som inte har någon att vara med kan göra något i kyrkan med andra. Kanske se på film eller spela fotboll utanför, säger Lowe.
– Man kan använda kyrkan till vad man vill, det är ju stora utrymmen som inte används när den står tom. När jag var på skolresa på Vässarö hade vi disko i kyrkan där på kvällen. Om man hyr ut kyrkan på vardagarna så kan kyrkan få in pengar som de kan använda till att göra bra saker för, säger Axel.

Hur skulle kyrkan kunna se ut?
– Min kyrka skulle vara lite mindre och i trä. Den skulle inte ligga i stan, utan mer avlägset, och det skulle finnas en orgel och målningar av Jesus, änglarna och allt det där, säger Filippa som dock inte vill ha en färgglad kyrka.
– Man skulle bli ofokuserad då, dunkla färger är bättre, förklarar hon.
– Jag skulle inte ändra så mycket i kyrkan. Korset skulle vara kvar, för det är en stor symbol och orgeln med, för den låter bra, säger Axel.

Text: Mia Sjöström
Foto: Elliot Elliot